logo_001.gif
header_standard_002-4.gif

GRAFIK

idolbild_rosa_svart_svart_mindre.jpgst.isolen.JPG

galene_lino.gif

LITOGRAFIER

Litografin är en plantrycksteknik som uppfanns av Alois Senefelder 1796–98. Metoden bygger på att tryckstenen absorberar fett och vatten, men att dessa stöter bort varandra. Bilden tecknas eller målas med fet krita eller tusch på stenen, som sedan fuktas med vatten. När man valsar på tryckfärg fastnar den bara på de feta ytorna. Sedan lägger man ett papper på stenen och gör ett avtryck i en litografipress.

Man trycker en färg i taget, så det går åt en sten per färg. Idag används ofta speciella plåtar som ersätter de tunga kalkstenarna, men prinicpen och hantverket är ändå detsamma.

Mina litografier är gjorda hos grafiktryckaren Arne Andersson på Nacka Stentryckeri, han har tyvärr gått i pension nu.

Jag har för närvarande 6 olika motiv, mått 70 x 50 cm, tryckta på ett lumppapper från Tumba som heter Zorn.

LINOLEUMSNITT

Linoleumsnitt är en högtrycksteknik. Det innebär att färgen valsas på, på de partier som sticker upp, efter att resten skurits bort ur en linoleumplatta. Tekniken lämpar sig för små upplagor och mindre bilder.

Här ser ni en serie bilder i storlek 15 x 20 cm med undervattensmotiv. De är tryckta på ett franskt grafikpapper från Arches. Jag trycker dem själv hemma i ateljén. Upplaga 25 ex. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

amphitrite_lino_mindre.gifdyk_mindre.gifgalene_lino_mindre.gifblackfisk_mindrebild-5.gif

SERIGRAFIER

Serigrafi, eller screentryck, är en slags schablontryck där man använder en ram med en uppspänd tunn duk att pressa färgen igenom. Duken prepareras med en ljuskänslig emulsion som härdar i UV-ljus. Bilden tecknas på en genomskinlig film, läggs på duken och belyses. Därefter kan emulsionen som inte blivit belyst spolas av med vatten. Nu är ramen klar att använda. Färgen raklas genom duken i ramen ner på pappret som placeras under den.

Här kan ni se två olika motiv, Idolbild och Pinupgirl i ett bildspel. De olika variationerna har skapats genom att skapa nya schabloner och trycka ovanpå de andra i flera lager, och genom att använda olika kulörer. Bilderna är handtryckta av konstnären själv.

 

Home
Nyheter Projekt Ylva Maria Thompson Kontakt Länkar Det jag gör

Hemsida med Sitoo